Drie in plaats van vier telecomproviders in Nederlander zou goed zijn voor de consument, meent de financieel directeur van KPN. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. Volgens de financieel directeur van KPN Jan Kees de Jager is de Nederlandse markt voor mobiele telefonie overbevolkt. De Jager zei in een vraaggesprek met persbureau Bloomberg dat vier spelers “inderdaad wel een beetje veel is”. De CFO denkt dat als er een speler minder is dit beter uitpakt voor zowel consumenten als de overgebleven telecombedrijven. De bedrijven zouden goed kunnen blijven investeren en consumenten zouden een nette prijs krijgen. Toevalligerwijs wil Deutsche Telekom af van zijn Nederlandse mobiele tak, maar op een eventuele overname wilde De Jager helaas niet ingaan.

2. Heineken demarreerde woensdagochtend op het Damrak nadat de bierbrouwer bij de bekendmaking van de omzetcijfers over het derde kwartaal de verwachtingen van analisten verpletterde. Vanwege het warme weer in juli, augustus en september stegen de biervolumes met 5,4 procent, meer dan twee keer de analistenverwachting van 2,6 procent. Op autonome basis steeg de omzet met 7,5 procent, wat bijna twee keer zo sterk als verwacht was. Vanwege de sterke cijfers zullen analisten hun winstverwachtingen voor ’s werelds op twee na grootste brouwer moeten verhogen. Aan het einde van de ochtend stond Heineken ruim 4 procent hoger.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

3. Philips’ verkoop van verlichtingstak Lumileds aan het Chinese Go Scale Capital is voor onbepaalde tijd in de koelkast gezet. Dat was eigenlijk al een beetje tussen de regels door te lezen toen Philips op maandag aankondigde dat toezichthouders van het Committee on Foreign Investments in the United States de verkoop onder de loep zijn gaan nemen. De commissie bepaalt namelijk of dergelijke zakelijke transacties de staatsveiligheid in geding brengt. Ingewijden hebben persbureau Bloomberg laten weten dat het dossier Lumileds op de hoge stapel is beland bij de toezichthouders en dat de deal inmiddels is “vastgelopen”.

4. Shell heeft wederom een verlies moeten nemen op een ambitieus olie-exploratieproject nu de olieprijs op bodemniveaus lijkt te blijven bivakkeren. Shell stopt met de ontwikkeling van de Carmen Creek teerzanden, die vanaf 2017 goed hadden moeten zijn voor de productie van 80.000 vaten olie-equivalent per dag.

Vorige maand stopte Shell definitief met de zoektocht naar olie in het Arctisch gebied nabij de kust van Alaska. Bij de derdekwartaalcijfers zal de olie- en gasmaatschappij mogelijk zo’n 4 miljard dollar moet opschrijven op Alaska. Bij de presentatie van de halfjaarcijfers afgelopen zomer verlaagde Shell de investeringen met 7 miljard dollar in de veronderstelling dat de olieprijs nog jaren lang laag zal blijven.

5. De koers Altice maakt woensdagochtend een flinke smak op het Damrak nadat het telecombedrijf teleurstellende kwartaalcijfers bekendmaakte. Eerder in de ochtend was Altice hekkensluiter met een koersverlies van meer dan 8 procent. De omzet daalde afgelopen kwartaal met krap 3,8 procent doordat Altice dochtermaatschappij Numericable-SFR de Franse budgetmarkt overlaat aan prijsvechters. De focus op de hogere segmenten, waar de marges ruimer zijn, zorgde er wel voor dat het bedrijfsresultaat met 12 procent steeg naar 1,5 miljard euro. Zowel de omzet als het resultaat voldeed niet aan de verwachtingen van sommige analisten. Daarnaast verlaagde Altice de winstverwachting voor de internationale activiteiten.

6. Voor beleggers in Volkswagen is het glas halfvol. Woensdag maakte de door het emissieschandaal geplaagde autofabrikant het eerste kwartaalverlies in 15 jaar tijd bekend, maar desalniettemin was het fonds de sterkste stijger in de Duitse DAX-index met een koerswinst van 3 procent. Om precies te zijn stond er onder de streep een nettoverlies van 3,5 miljard euro. De verliespost als gevolg van het emissieschandaal bedroeg daarbij 6,7 miljard euro.

De omzet steeg met 8,5 procent naar 160 miljard euro, met dank aan het merk Volkswagen, dat goed was voor een omzetgroei van 9 procent. De autoproducent hield dan ook stug vast aan de verwachting dat de omzet uit autoverkopen dit jaar gelijk zal zijn aan 2014.

7. Europese beurzen hebben woensdag de weg omhoog weer weten te vinden, gesteund door meevallende kwartaalcijfers van onder meer Heineken. Aan het einde van de ochtend stond de AEX ruim een half procent hoger. De voorlopige winst voor de maand oktober bedroeg daardoor bijna 10 procent.

Aandelen hebben weer de wind in de rug nu de Europese Centrale Bank (ECB) zich op maakt om in december het monetaire beleid verder te verruimen in december. Bovendien zal de Federal Reserve waarschijnlijk afzien van een renteverhoging die maand. Vanavond heeft de Fed overigens ook een rentebesluit; daar zal waarschijnlijk niets gebeuren. De Fed zal naar verwachting schoorvoetend zijn beoordeling van de Amerikaanse economie verlagen, wat betekent dat er weer een obstakel bij komt om de rente te verhogen.

8. In de obligatiemarkt verspreiden negatieve rentes zich als een olievlek vanwege de verwachting dat de ECB het monetaire beleid verder zal verruimen en daarbij de depositorente voor banken nog negatiever zal maken. De Duitse 2-jaars rente daalde naar een nieuw dieptepunt van -0,35 procent. Daarnaast zakte de Franse 3-jaars rente voor het eerst onder de ECB’s depositorente van -0,2 procent.

Dinsdag wist Italië 2-jaars obligaties voor het eerst tegen een negatieve rente te verkopen aan beleggers. Na Griekenland heeft Italië de grootste schuldenberg in de eurozone met een staatsschuld van 136 procent van het bbp in het tweede kwartaal.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl